Telefon: 34/354-743, E-mail: kisber@neviano.hu, üzlet: 2870 Kisbér, Kossuth u. 1., Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00, Szo: 9:00-12:00

 

Érdemes tudni

Régebben, amikor megvettünk egy műszaki cikket biztosak lehettünk, hogy sok-sok évig fog szolgálni minket, lehet, hogy sokak házának padlásán található még a jó öreg Rakéta porszívó. : ) A mai fogyasztói társadalomban sokan mondják, hogy a tévék, rádiók, számítógépek éppen kibírják az egy éves törvényes jótállási időt, aztán szépen tönkremennek két héttel a garancia leteltét követően... Tény, hogy manapság a gyárak költséghatékonyan dolgoznak, ami annyit jelent, hogy a lehető legkevesebb pénzből kihozni a terméket. Ez sajnos a vezető márkáknál is így van. Ettől függetlenül nem feltétlenül kell keresztet vetnünk a számítógépeinkre egy év után sem, ez pedig rajtunk az értékesítőn, Önön mint tulajdonoson és megint csak rajtunk mint szervizen is múlik. Mégpedig a következő módon:


A legtöbb számítógép kereskedő a törvényileg garantált 1 azaz egy év jótállást ad a termékekre. Kevesen tudják, hogy ma már a legtöbb számítógép alkatrészre a gyártói garancia érvényes, ami általában több mint egy év. A nálunk vásárolt számítógépekre, alkatrészekre mindig a gyártó által kínált legmagasabb garanciát adjuk!

Természetesen Önön is múlik, hogy a számítógépe meddig fogja bírni a strapát. Ehhez persze az kell, hogy a számítógépet nem elég csak használni, néha gondozni is kell. Ha az autónkat rendszeresen lemossuk, szervízbe hordjuk, átvizsgálás, műszaki, olajcsere stb., akkor a számítógépünket miért hanyagolnánk el? Ön is sokat tehet otthonában azért, hogy tovább bírja a gépe, még ha nem is ért hozzá. Már azzal is sokat tesz, hogy bizonyos időnként beviszi a szervízbe és átnézeti, még ha látszólag nincs is baja, lehetnek rejtett problémák (mint ahogy sokszor derülnek ki problémák autónkról egyszerű átvizsgálás alkalmával is). Ha viszont bármi furcsaságot észlel, érdemes szakemberhez fordulni, hogy a még nagyobb bajt megelőzze.

Amikor pedig behozza szervízünkbe a számítógépét természetesen rajtunk is múlik, hogy a legapróbb eltérést is javítsuk. Ennek érdekében tesztprogramokat futtatunk végig a számítógépén, portalanítjuk a belsejét, szoftveresen is rendbe tesszük.

Eddig leginkább a hardveres javításról írtam, de még fontosabb része a szoftver. Az csak jó, ha a számítógép alkatrészei rendben vannak, de ettől a számítógép még nem biztos, hogy jól működik. Hiszen, ahhoz, hogy használhassuk a számítógépet szoftveresen (azaz a programoknak) is rendben kell lennie. A legfontosabb program a számítógépen az operációs rendszer, ami sokak szemében egyenlő a Windows-zal (természetesen más operációs rendszer is létezik, a Windows közülük csak egy fajta).
Sajnos a szoftver egy elég sérülékeny rész, hisz elég egy-két elhibázott gombnyomás, és már is teljesen mást látunk a képernyőn, mint előtte, és a világért sem akar már helyre jönni, hiába is küzdünk vele (esetleg még rontunk is rajta). Ez persze nem azt jelenti, hogy a számítógép ment tönkre, csak a rajta futó szoftverrel van a baj, ami hozzáértő kezekben akár néhány gombnyomással helyrehozható, vagy legvégső esetben újratelepítéssel orvosolható.  Ezért van az, hogy a szoftverekre nincs garancia, hiszen az magától tönkre nem megy, maximum mi (vagy más - általunk használt - program, vagy vírus) tehetjük tönkre, ami aztán újratelepítés után megint használható.

Akár hardveres, akár szoftveres problémája van, vagy csak átvizsgáltatni szeretné a számítógépét, bátran forduljon hozzánk.

Vissza az előző oldalra


Tulajdonos: Neviano Info Kft. 8060 Mór, Dózsa Gy. u. 18.